Santa Lusa Romagna Albana Secco 2013
爽やかな香りの白・辛口。
アルバーナ種という葡萄を使っている。エミリア・ロマーニャの土着品種。
エミリア・ロマーニャ州で広く普及している品種で、古代ローマ人がこの地に持ち込んだとされている。アルバーナという名前はローマの南側に位置するアルバーノ丘陵を由来とするとされているが、ラテン語で「白」を意味する“Albus”から来ているという説もある。 以前はアルバーナ種にも黒ブドウ品種が存在していた。生命力は強いが繁殖力が弱いため、房を長く残す独特の剪定を行う。この品種からつくられるワインは糖度や酸味が高く、種や果皮にはタンニンが豊富に含まれている。
Traditional skin maceration after a 24-48-hour crushing. Soft crushing (not over 0.8 bar) for a delicate extraction of aromas and structure. Fermentation at controlled temperature. 4-month-ripening on natural ferments. Decanting in steel vats for at least 7 months, to guarantee limpidity and the evolution of the structure. No strict clarification filtrations.
No new barriques or wood chips for tanning.